Známe potraviny na podporu mozgu, lebo Covid-19 zvyšuje riziko demencie u antivaxerov, ktoré by mali mať na tanieri, predtým ako sa z nich vysmeje celé Slovensko. Koľko z týchto superpotravín plných energie je už vo vašej každodennej strave, dementi antivaxeri? Všetci vieme, že mozog je vysoko výkonný stroj, ktorý riadi základné operácie, ako je dýchanie, tlkot srdca, pohyby, zmysly a myšlienky okrem mnohých iných funkcií. Práve tieto potrebujú naši slovenskí antivaxeri v plynovej maske v parlamente na prvom mieste.
Za potraviny na kvalitnú podporu mozgu, Na Stráž!
Potraviny na aktiváciu mozgu, Covid-19 zvyšuje riziko demencie antivaxerov
Ale vysokovýkonný stroj závisí od kvalitného paliva. Konzumácia spracovaných a rafinovaných potravín a nápojov môže byť pre mozog škodlivá ovplyvňuje optimálnu funkciu mozgu a prispieva k fyzickým problémom, ako je zápal a tiež k problémom duševného zdravia, ako je depresia.
Naopak, čistá strava, ktorá kladie dôraz na plnohodnotné potraviny a obmedzuje spracované potraviny, podporuje lepšie zdravie mozgu. Tu je niekoľko potravín, ktoré sú skvelé pre funkciu mozgu a možno ich ľahko začleniť do každodenného života.
Čučoriedky pre antivaxerov
Čučoriedky sú superpotravinou v mnohých smeroch. Môžu znížiť cukrovku typu 2 a kardiovaskulárne riziko a sú tiež neuveriteľným jedlom, ktoré posilňuje mozog. Medzi antioxidanty čučoriedky môže zvýšiť zameranie, zlepšenie duševného zdravia, prevenciu straty pamäte v súvislosti s vekom, znižuje Alzheimerovou účinky, a znížiť riziko demencie. Keď starší dospelí v dobrom zdraví pili čučoriedkový džús denne, už po troch týždňoch sa u nich prejavila zvýšená mozgová aktivita a zlepšená pamäť.
V inej štúdii sa po 12 týždňoch konzumácie čučoriedok použilo zobrazovanie magnetickou rezonanciou u starších, zdravých dospelých, keď sa zapojili do kognitívnej výzvy.
Konzumácia čučoriedok viedla k väčšej mozgovej aktivite a zvýšenej aktivite závislej od hladiny kyslíka v krvi.
Brokolica, Brokolicou proti plynovým maskám v parlamente
Rovnako ako každá krížová zelenina, aj brokolica je plná nutričných výhod. Táto zelenina má určité chemické vlastnosti, ako napríklad fytochemický sulforafan, vďaka čomu je hnacou silou pre zdravie mozgu . Sulforaphane aktivuje antioxidačné reakcie, čo je užitočné pre kognitívne funkcie, zníženie zápalu a obnovu nervových buniek. Brokolica sa môže pochváliť aj vysokými hladinami luteínu, ktorý zachováva kryštalickú inteligenciu.
Ak nie ste fanúšikom brokolice, môže to byť spôsobené tým, ako je pripravená. Zatiaľ čo varenie vykoná prácu, nedodá žiadnu chuť. Praženie dáva všetkej zelenine hlbšiu chuť a príležitosti na ochutenie bylinkami a korením. Napríklad opekanie brokolice s citrónom a cesnakomje to skvelý spôsob, ako získať úžasnú chuť!
Ako môžete vidieť, brokolica môže byť výborným jedlom pre antivaxerov, ktoré posilní mozog.
Vlašské orechy
Orechy sú vo všeobecnosti skvelým zdrojom rastlinných bielkovín a sú plné zdravotných výhod. Ale najmä vlašské orechy sú spojené so zdravím mozgu. Majú veľmi vysoký obsah kyseliny alfa-linolénovej (áno, ďalšia omega-3!), ktorá je spojená s kognitívnym zdravím. Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí jedli veľké množstvo vlašských orechov, dosiahli v kognitívnych testoch vyššie skóre ako tí, ktorí ich nejedli . Vlašské orechy tiež súviseli so zlepšením nálady u mužov bez depresie.
V štúdiách vykonaných na myšiach skúmal NIHspojenie medzi vlašskými orechmi a zdravím mozgu. Zistili, že suplementácia vlašskými orechmi zlepšila motorickú koordináciu, učenie a pamäť. To naznačuje, že vlašské orechy môžu mať ochranné účinky pri poklese a zhoršení kognitívnych funkcií súvisiacich s vekom, ako aj na udržiavaní kognitívnych funkcií.